Your address will show here +12 34 56 78

DOK Tool

Patient ExperienceResearchToolsZorgproces

In medische gesprekken worden kinderen vaak onbedoeld over het hoofd gezien. Dit terwijl het over hun eigen gezondheid gaat. DOK Tool zet het kind in z’n kracht en brengt symmetrie in het gesprek. De gespreksmunten helpen het kind zich uit te drukken en de digitale laag creëert automatisch verslaglegging op kind niveau.


Empowerment voor, tijdens én na het gesprek

DOK Tool ondersteunt het kind op 3 momenten. Voor het gesprek geven de gespreksmunten steun bij het kiezen en onthouden waar je het over wilt hebben. Tijdens het gesprek bouwen de 3 deelnemers van het gesprek samen de agenda. Zo is het voor iedereen duidelijk wie wat belangrijk vind. Het gesprek start en om de beurt legt iedere zijn input in het midden van de slimme bureaumat.


doktool2-marleenvanbergeijk-16x9

De bijbehorende software houdt alles netjes bij en genereert aan het eind van het gesprek automatisch een visuele samenvatting. Deze krijgt het kind als print mee naar huis, zodat hij ook achteraf grip heeft op zijn eigen zorgproces.


Master Graduation Project

Vanuit mijn eigen patient ervaring als kind wist ik nog goed hoe ik altijd na een gesprek met mijn arts mijn moeder vroeg: “Mam, kun je het nog even in mijn taal uitleggen?”. Ik startte mijn afstudeerproject aan de master Industrial Design (TU/e) met de titel: ‘Design for Child Patient Empowerment’.


Dit was het begin van een verkenning en mooie samenwerking binnen het WKZ - Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht), waar ik vroeger als kind ook behandeld werd voor mijn jeugdreuma. In een jaar deed ik onderzoek, verkende en testte ik verschillende iteraties. Allen stappen nam ik samen met dokters-ouders-kinderen binnen gesprekken op de poli, wat uiteindelijk leidde tot mijn afstudeerwerk DOK.


ddw-after-impression

Vervolgstappen
Na mijn afstuderen kon ik DOK simpelweg niet in de kast laten liggen. In het traject Smart Design to Market leerde ik meer over de weg naar de markt en mocht ik tijdens de Dutch Design Week de ASML Smart Makers Award ontvangen, waarmee ik een nieuwe slag heb kunnen maken in de technologie van DOK. Met deze 2.0 versie heb ik een pilot in het Wilhelmina Kinderziekenhuis opgezet.


whatsapp-image-2017-10-21-at-17-33-59-1

PARTNERS

Wilhelmina Kinderziekenhuis


YEAR

2016-2018


TYPE

Master Graduation Project | July 2016


EXHIBITION

Dutch Design Week 2016
Dutch Design Week 2017