Your address will show here +12 34 56 78

The Sustainable Society

ResearchTools

In januari 2019 vertrok ik naar Jakarta! Vijf Nederlandse ontwerpers werkte samen in duo's met studio's uit Indonesië aan complexe uitdagingen rondom duurzaamheid. Deze internationale samenwerking was onderdeel van het What if Lab - The Sustainable Society, georganiseerd door Dutch Design Foundation, de Nederlandse Ambassade in Indonesië, BEKRAF en Dutch Culture.


Design Scope

Samen met Vivian Maretina, ontwerper gespecialiseerd in sustainability en bewoner van Jakarta, ging ik aan de slag met luchtvervuiling. Een groot probleem in metropolen wereldwijd, maar Jakarta in het bijzonder. En nee, dit los je niet in een paar maanden op.


23-wednesday-6


Onderzoek in de straten van Jakarta

Met een simpele methode vroegen we mensen op straat op een schaal van ‘gezonde lucht tot gevaarlijk (groen tot donkerrood) wanneer ze dachten een masker nodig te hebben. Daarna vroegen we hen, wat is de luchtkwaliteit op dit moment?


Veel mensen dachten dat op dat moment de luchtkwaliteit zo slecht was, dat ze een masker nodig hadden, maar droegen deze niet. Hoe wisten ze wat de luchtkwaliteit was? “Ik zie geen zon, dus het is een vieze dag vandaag.” of juist “Ik zie de zon, vandaag is gezond!”. Ook hoorde we: “Er staat in deze straat een boom, ik ben veilig”. 


Op zoek naar een oplossing

In ons onderzoek viel het ons op hoe slecht mensen geïnformeerd zijn over de ernst, de risico's en over hoe zij zichzelf kunnen beschermen. We kozen er voor om ons te richten op betere informatievoorziening rondom de informatie over luchtkwaliteit. We gingen op zoek naar manieren om de data over luchtkwaliteit simpeler en meer tastbaar te maken.


unmasked-conceptimpression


UNMASKED

UNMASKED visualiseert lokale sensor data op een begrijpbare, interactieve manier. Doormiddel van het metafoor van 'deeltjes in de lucht' wordt real-time informatie over de luchtkwaliteit zichtbaar binnen publieke installaties in het straatbeeld. Daarnaast kan UNMASKED bekeken worden op je telefoon. Met een interactieve AR (artificial reality) layer wordt een animatie van deeltjes om je heen, zichtbaar via de camera. Er zit ook een 'selfie' modus op, is de luchtkwaliteit ongezond, dan zal er digitaal een masker over je gezicht worden verplaatst om je bewust te maken dat het tijd is voor een masker.

 

PARTNERS

- Dutch Design Foundation
- BEKRAF
- Nederlandse Ambassade in Indonesië