Marleen.

- zelfstandig ontwerper voor gezondheid & welzijn
- creatief leider Embassy of Health
- programmamaker met een blik op ontwerp en de maatschappij
- één van de iniatiatiefnemers van The Social Design Lobby
- onderdeel van de community van We Are
- pionier in het Eindhovens Woongenootschap
- lid young talent netwerk Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS)

2022_Marleen_IG_Quality-9

partijen waar ik voor & mee werk:

Wilhelmina Kinderziekenhuis, Maxima MC, UMC+ Maastricht, Rijnstate Ziekenhuis, Institute for Positive Health, GO! - Gezond Onderweg, Health Innovation School, Dutch Design Foundation, Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG), Zorgroep Elde Maasduinen, Privacy Label, GGD-GHOR, Gemeente Eindhoven, Gemeente Tilburg, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Avans Hogeschool Breda, Saxion Hogescholen, Krajicek Foundation, Thuishulp Rotterdam, Regiethuis.nl, Prothya Biosolutions-Sanquin, Woonstichting 'thuis, TRUDO, Vilans, Zagreb Design Week, Baltan Laboratories, MU, Parktheater,
GGB Brabant-Zuidoost

Biografie

Ik verken, bevraag en ontwerp voor en vooral mét mensen. Met een achtergrond in Industrial Design aan de Technische Universiteit van Eindhoven heb ik affiniteit met technologie en innovatie, maar altijd werk ik vanuit de mens en haar interactie met de omgeving.

Op jonge leeftijd kreeg ik jeugdreuma en later maakte de ziekte onverwachts een comeback. Ditmaal beleefde ik het complexe zorgproces als jong volwassene en ontwerper, en dacht.. ‘Kunnen we dit niet anders inrichten?!’ Mijn ervaringen, zowel positief en negatief, zijn mijn drive om te ontwerpen voor de zorg. Het is mijn passie de zorg meer mensgericht en persoonlijk te maken en mensen overzicht en regie te bieden over eigen zorgproces.

Zo kwam ik tot mijn afstudeerproject ‘DOK Tool’ in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Na mijn studie bleef het kriebelen en verkende ik hoe mijn ontwerp te realiseren in het traject Design to Market (2016-2017). Tijdens de Dutch Design Week 2017 heb ik de ASML Smart Makers Award mogen ontvangen, met daarbij support uit de Brainport regio om mijn project verder te brengen. Ik leerde dat ik géén product-startup wilde doen en ontwikkelde me verder als sociaal ontwerper. Aanvullend sloot ik me aan bij Dutch Design Foundation waar ik als programmamaker 5 edities van DDW ontwerpers verbond aan het programma. Vanaf 2022 ben ik curator van de Embassy of Health. 

Als sociaal ontwerper werk ik aan concepten waarin gezondheid centraal staat. Hoe kun je preventief aan je gezondheid werken? Voor iedereen in de maatschappij brengt dit andere wensen, mogelijkheden en uitdagingen. Op interactieve wijze ga ik op zoek naar wat er speelt, ik haal behoeftes naar boven die ik vervolgens omzet in verbindende oplossingen: van installaties die een discussies prikkelen tot tools die mensen grip bieden op gezondheid en het leven.

dok1

Kopje koffie?

Mijn studio vind je bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerper op Strijp-S in Eindhoven.

Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com

© Marleen van Bergeijk 2023