Marleen.

- zelfstandig ontwerper voor gezondheid & welzijn
- programma manager Dutch Design Week
- design curator met een blik op de maatschappij
- één van de iniatiatiefnemers van The Social Design Lobby

2022_Marleen_IG_Quality-9

partijen waar ik voor & mee werk:

Wilhelmina Kinderziekenhuis, Maxima MC, UMC+ Maastricht, Rijnstate Ziekenhuis, Institute for Positive Health, GO! - Gezond Onderweg, Health Innovation School, Dutch Design Foundation, Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG), Zorgroep Elde Maasduinen, Privacy Label, GGD-GHOR, Gemeente Eindhoven, Gemeente Tilburg, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Avans Hogeschool Breda, Saxion Hogescholen, Krajicek Foundation, Thuishulp Rotterdam, Regiethuis.nl, Prothya Biosolutions-Sanquin, Woonstichting 'thuis, TRUDO, Vilans, Zagreb Design Week, Baltan Laboratories

Mijn visie op ontwerp voor gezondheid en welzijn.

Ik verken, bevraag en ontwerp voor en vooral mét mensen. Met een achtergrond in Industrial Design aan de Technische Universiteit van Eindhoven heb ik affiniteit met technologie & innovatie.

Op jonge leeftijd kreeg ik jeugdreuma en later maakte de ziekte overwachts een comeback. Ditmaal beleefde ik het complexe zorgproces als jong volwassene en ontwerper, en dacht.. ‘Kunnen we dit niet anders inrichten?!’ Mijn ervaringen, zowel positief en negatief, zijn mijn drive om te ontwerpen voor de zorg. Het is mijn passie de zorg meer mensgericht en persoonlijk te maken en mensen overzicht en regie te bieden over eigen zorgproces.

Zo kwam ik tot mijn afstudeerproject ‘DOK Tool’ in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Na mijn studie bleef het kriebelen en verkende ik hoe mijn ontwerp te realiseren in het traject Smart Design to Market (2016-2017). Tijdens de Dutch Design Week 2018 heb ik de ASML Smart Makers Award mogen ontvangen, met daarbij support uit de Brainport regio om mijn project verder te brengen. 

Als freelance ontwerper pak ik uitdagingen op op verschillende niveaus waarin ik doormiddel van design thinking, onderzoek en exploratie ontwerp voor verbeterde zorgervaring, proces of systeem.  

dok1
socialdesignicon-copy-6-8

Tools voor regie

Ik geloof er sterk in dat als je mensen in hun kracht zet rondom gezondheid, dat zowel de zorg ervaring als mede de gezondheid kan verbeteren. Veel van de processen en systemen in onze moderne wereld hebben zo’n focus op efficiëntie dat de menselijke factor vaak onderbelicht blijft.

Met mijn ontwerpen vertaal ik abstracte informatie naar tastbare interacties. Als men kan interacteren met data en informatie ontstaat er meer begrip. Begrip tussen verschillende mensen in communicatie, of inzicht in je persoonlijke situatie en hoe je deze kan verbeteren.

Door op maat gemaakte tools, geef ik mensen grip op gezondheid, op de juiste tijd, plek en in de juiste vorm.

Social Design?

Social design is een manier van ontwerpen, hierbij gaat het om een mensgerichte aanpak binnen maatschappelijke problematiek.  Iedereen die onderdeel is van de uitdaging, wordt meegenomen in het verkennen van de oplossing. Ontwerpen voor en mét mensen. 

Bij social design kun je denken aan complexe materie als eenzaamheid, vitaliteit en gezondheid. Er spelen meerdere factoren maar niemand is 100% verantwoordelijk voor het probleem. Zonder aanwijsbaar eigenaarschap, is het moeilijk bewegen naar een oplossing, daar lopen veel organisaties dan ook op vast.

Social design biedt een holistische blik op het probleem, verkend menselijke waardes en behoeftes en zet deze om in experimenten, concepten en uiteindelijk een geïntegreerde aanpak en oplossing. 

socialdesignicon-8
socialdesignicon-copy-7-8

Alles is gezondheid

Ik roep wel eens dat ik het liefst het hele zorgsysteem zou herontwerpen. Wat ik daar vooral mee bedoel, is dat we als maatschappij meer de focus op gezond zijn zouden moeten leggen, in plaats van allen op beter maken, wanneer ziektes al verder gevorderd zijn.

Gezond zijn zit hem in velen dingen. Fysiek, mentaal en sociaal. Van het omlaag brengen van stress door grip te krijgen op je schulden of je werkdruk tot het naleven van een gezonde en gebalanceerde leefstijl.

Op dit moment, verleidt onze omgeving ons vooral tot ongezond gedrag: Netflix bingen, talloze suikerrijke producten in de schappen, zittend werken. Tijd om dat anders vorm te geven! Ontwerp kan mensen op persoonlijk niveau helpen om stappen te zetten, maar ook op breder maatschappelijk niveau. Denk aan de publieke ruimte die uitnodigt om te bewegen of een stad/regio die haar inwoners transparant en begrijpelijk weergeeft hoe (on)gezond de luchtkwaliteit is.

Kopje koffie?

Je vindt me in het Kade Clubhuis in Eindhoven. Een te gekke werkplaats met een collectief van (social) designers. 

Kanaaldijk-Noord 57c
5642 JA Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com

© Marleen van Bergeijk 2021