Aangenaam, Marleen

Ik verken, bevraag en ontwerp voor en vooral mét mensen. Met een achtergrond in Industrial Design aan de Technische Universiteit van Eindhoven heb ik affiniteit met technologie & innovatie.

Op jonge leeftijd kreeg ik jeugdreuma en later maakte de ziekte overwachts een comeback. Ditmaal beleefde ik het complexe zorgproces als jong volwassene en ontwerper, en dacht.. ‘Kunnen we dit niet anders inrichten?’ Mijn ervaringen, zowel positief en negatief, zijn mijn drive om te ontwerpen voor zorg en gezondheid. Het is mijn passie om gezondheid(szorg) meer mensgericht en persoonlijk te maken en mensen overzicht en regie te bieden over eigen gezondheid en leven.

Als freelance ontwerper pak ik uitdagingen op waarin ik doormiddel van design thinking, onderzoek en exploratie ontwerp voor een verbeterde zorg - en gezondheidservaring, proces of systeem.  

oooh-studio-marleen-van-bergeijk

Samenwerkingen met/voor o.a.:

Wilhelmina Kinderziekenhuis 
UMC+ Maastricht
Rijnstate Ziekenhuis
Institute for Positive Health
GO! - Gezond Onderweg
Health Innovation School
Dutch Design Foundation
Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG)
GGD-GHOR

Gemeente Eindhoven
Gemeente Tilburg
Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
Avans Hogeschool Breda
Saxion Hogescholen
Krajicek Foundation
Thuishulp Rotterdam
Woonstichting 'thuis
Vilans

Wat ik nog meer doe

Naast mijn werk als ontwerper, ben ik betrokken bij de Dutch Design Week. Als onderdeel van het Programma Team, stel ik mede het programma samen en cureer ik thematische lijnen. 

In ben verantwoordelijke voor het maatschappelijke en speculatieve perspectief in het programma. Waar ik kijk naar grotere systeemveranderingen, toekomstgerichte oplossingen, speculaties en social design. 

Eerder was ik betrokken bij de eerste editie van TEDx Eindhoven en gaf ik coaching aan de Technische Universiteit Eindhoven aan de faculteit Industrial Design. Binnen de groep 'Vitality' waar projecten over gedragsverandering ten behoeven van de gezondheid ontworpen worden.

ddw-presenteren

foto: Studio Nagtzaam

socialdesignicon-copy-6-8

Tools voor regie

Ik geloof er sterk in dat als je mensen in hun kracht zet rondom gezondheid, dat zowel de zorg ervaring als mede de gezondheid kan verbeteren. Veel van de processen en systemen in onze moderne wereld hebben zo’n focus op efficiëntie dat de menselijke factor vaak onderbelicht blijft.

Met mijn ontwerpen vertaal ik abstracte informatie naar tastbare interacties. Als men kan interacteren met data en informatie ontstaat er meer begrip. Begrip tussen verschillende mensen in communicatie, of inzicht in je persoonlijke situatie en hoe je deze kan verbeteren.

Door op maat gemaakte tools, geef ik mensen grip op gezondheid, op de juiste tijd, plek en in de juiste vorm.

Social Design?

Social design is een manier van ontwerpen, hierbij gaat het om een mensgerichte aanpak binnen maatschappelijke problematiek.  Iedereen die onderdeel is van de uitdaging, wordt meegenomen in het verkennen van de oplossing. Ontwerpen voor en mét mensen. 

Bij social design kun je denken aan complexe materie als eenzaamheid, vitaliteit en gezondheid. Er spelen meerdere factoren maar niemand is 100% verantwoordelijk voor het probleem. Zonder aanwijsbaar eigenaarschap, is het moeilijk bewegen naar een oplossing, daar lopen veel organisaties dan ook op vast.

Social design biedt een holistische blik op het probleem, verkend menselijke waardes en behoeftes en zet deze om in experimenten, concepten en uiteindelijk een geïntegreerde aanpak en oplossing. 

socialdesignicon-8
socialdesignicon-copy-7-8

Alles is gezondheid

Ik roep wel eens dat ik het liefst het hele zorgsysteem zou herontwerpen. Wat ik daar vooral mee bedoel, is dat we als maatschappij meer de focus op gezond zijn zouden moeten leggen, in plaats van allen op beter maken, wanneer ziektes al verder gevorderd zijn.

Gezond zijn zit hem in velen dingen. Fysiek, mentaal en sociaal. Van het omlaag brengen van stress door grip te krijgen op je schulden of je werkdruk tot het naleven van een gezonde en gebalanceerde leefstijl.

Op dit moment, verleidt onze omgeving ons vooral tot ongezond gedrag: Netflix bingen, talloze suikerrijke producten in de schappen, zittend werken. Tijd om dat anders vorm te geven! Ontwerp kan mensen op persoonlijk niveau helpen om stappen te zetten, maar ook op breder maatschappelijk niveau. Denk aan de publieke ruimte die uitnodigt om te bewegen of een stad/regio die haar inwoners transparant en begrijpelijk weergeeft hoe (on)gezond de luchtkwaliteit is.

Kopje koffie?

Je vindt me in het Kade Clubhuis in Eindhoven. Een te gekke werkplaats met een collectief van (social) designers. 

Kanaaldijk-Noord 57c
5642 JA Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com

© Marleen van Bergeijk 2020