de podcast over ontwerp voor gezondheid.
van het podcastje naar de muur
In deze podcastserie verken ik de ruimte voor ontwerp binnen het complexe maatschappelijke thema 'gezondheid'.
De creatieve industrie kan bijdrage aan deze transitie door menselijke waardes naar boven te halen, nieuwe mogelijkheden vorm te geven en te toesten, en doormiddel van creatieve oplossingen gezondheid toegankelijk maken op een manier die past bij de persoon en diens omgeving.
Ik ging op de koffie bij makers, bedrijven en organisaties die werken aan gezondheid. In gesprek om te leren hoe het domein vol protocollen en efficiëntiedrang kan samenwerken met het creatieve soort die onzekerheid omarmt en nog wel ziet welke kant een traject op gaat.
Creative director van digital designbureau Greenberry. We spreken over de digitalisering in de zorg en de rol van ontwerp daarbij, hoe je impact definieert als ontwerper en hoe te ontwerpen voor en mét kwetsbare doelgroepen.
Assistant professor faculteit Industrial Design Engineering aan de TU Delft. Marina's onderzoeksgebied is namelijk Strategic Design for Ecosystem Innovation, we hebben het over bewustzijn van het ecosysteem waarin je ontwerpt, digital twins en vertrouwen op je data of vertrouwen op je lijf?
Social designer bij Garage2020 in Rotterdam, een innovatieplatform binnen het jeugdhulpdomein. Hoe is het als ontwerper om met verschillende expertises samen te werken binnen één specifiek domein. En moet niet iedere tak van de zorg een ‘garage’ hebben?
Programmamanager Conforte Innovatielab, een innovatielab die met ontwerpmethodes de zorgprofessionals van de Rotterdamse ouderenzorg ondersteunen om zelf vernieuwing in de zorg aan te brengen.
We hebben het over jezelf weg ontwerpen, het lerende vermogen van deze regionale aanpak en of de toekomstige zorgprofessional wellicht zelf ook ontwerpt.
Lisa is speculatief ontwerper werkzaam als zelfstandig ontwerper. Een van haar bekende installaties is de kunstmatige baarmoeder in samenwerking met het Máxima MC. We hebben het over reflecteren op de toekomst, wat precies je eindproduct is als je werk vooral een discussie teweeg moet brengen en wat de waarde is van toekomstdenken binnen maatschappelijke vraagstukken, zoals gezondheid.
In gesprek met twee gasten: Dries Steinmeijer van Máxima MC en Ephrem Davids van woningcorporatie Trudo. Zij werken samen onder de noemer 'Expeditie VitaalGezond' waar zij middels experimenten in de wijk verkennen hoe zij als ziekenhuis en woningcorporatie in de wijk kunnen samenwerken voor preventieve gezondheid en vitaliteit.
Social designer bij Afdeling Buitengewone Zaken in Rotterdam. We hebben het over hoe je samen met je opdrachtgever zijpaadjes kan bewandelen, partnerschappen als samenwerkingsmodel, het belang van taal en we verkennen hoe je impact samen definieert en hoe je het kan meten.
Co-director van Baltan Laboratories alsmede zelfstandig actief als ontwerper en curator. In de aflevering: 'learning communities' ruimte maken voor het oefenen van verandering, het over het terugbrengen van complexe maatschappelijke systemen zoals onze economie en de gezondheidszorg naar waardes, taal en zelfs ons eigen lichaam.
Social spatial designer en onderdeel van het collectief Foundation We Are. We gaan in gesprek over over Healing Environments, en verbinden met je omgeving. Verder hebben we het over ontwerpen en communiceren op verschillende niveaus, denk aan sociaal, omgeving, ruimtelijk en organisatorisch. ?
Kopje koffie?
Mijn studio vind je in The Village bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerper op Strijp-S in Eindhoven.
© Marleen van Bergeijk 2024