Gemeente Eindhoven

Blik op Eindhoven

Het vormgeven van stadsgesprekken: de Eindhovense blik op brede welvaart

StadsgesprekkenWoensdag-3

'Blik op Eindhoven' is het traject vanuit Gemeente Eindhoven om inwoners van de stad te bevragen en betrekken op het thema brede welvaart. Het collectief Kade Clubhuis werd, via een What if Lab (DDF), gevraagd om de stadsgesprekken vorm te geven. We gingen op diverse plekken in de stad de straat op als 'Blikopeners' met de centrale vraag: "Hoe is het met (jou in) Eindhoven?".

Brede welvaart

De opdracht Blik op Eindhoven is ontstaan vanuit de brede welvaartsmonitor van gemeente Eindhoven. De stad groeit, maar niet iedere inwoner merkt dezelfde voordelen van deze groei. De gemeente wil breder kijken en leren over welke thema's belangrijk zijn voor haar inwoners. 

In de lente van 2021 werd het ontwerperscollectief Kade Clubhuis gevraagd om te in gesprek te gaan met inwoners, hoe beleven zij verschillende onderdelen van het leven in de stad?

StadsgesprekkenWoensdag-6
StadsgesprekkenWoensdag-19
StadsgesprekkenWoensdag-12
FRISSE-BLIK-
StadsgesprekkenWoensdag-5
StadsgesprekkenWoensdag-4
StadsgesprekkenWoensdag-18

Heeft u een ogenblikje?

Het doel was om met een brede afspiegeling van stadsbewoners het gesprek aan te gaan op verschillende locaties in de stad: van een volksbuurt tot de milieustraat en van de bruisende binnenstad tot de Woenselse markt. Ook trokken we erop uit op verschillende tijdstippen van de dag, om zo mensen die op verschillende tijden in de wijk aanwezig zijn te spreken. 

Met de maatschappelijke maakkracht uit het Kade Clubhuis gaven we de verschillende ludieke installaties vorm om in gesprek te gaan, met als doel de 'blik op Eindhoven' vanuit de inwoners te vangen. Bij alle installaties stond uiteraard het blik centraal. 

"Heeft u een ogenblikje?"
"Werp een blik!"

Aan het eind van het gesprek over de maatschappelijke thema's (opgenomen uit de brede welvaartsmonitor van het CBS) werk de Eindhovense blik 'ingeblikt'. Dit vormde een fysieke representatie van de stem van de bewoner.

foto: Juuke Schoorl

StadsgesprekkenWoensdag-16

De blik vooruit

Vanuit de gesprekken op straat zijn er verschillende inzichten naar boven gekomen, die weer op verschillende plekken in de stad erg leven of juist niet. 

Rondom die opgehaalde inzichten formuleerde we vier thema's:
- De stad van thuis in eigen buurt
- De stad van samen
- De stad van kansen
- De stad van groen en gezond

In de zomer van 2021 gingen vier groepen inwoners in verdieping op deze thema's, hoe leven deze thema's? Wat is belangrijk voor de toekomst? Als eindresultaat van deze verdieping overhandigde zij een zelfgemaakte krant waar de thema's vanuit de inwoners werden overgebracht aan de gemeente. 

BlikOpEindhoven2

BlikOpEindhoven4

BlikOpEindhoven3

BlikOpEindhoven1

Foto's: fffunction studio

Verhalen en verbinden

Tijdens Dutch Design Week 2021 liet gemeente Eindhoven op het stadhuis de resultaten van het proces met de inwoners zien. Naast het tonen van wat er is opgehaald, werden er ook speeddates georganiseerd om de ideeën en energie van  de bewoners te verbinden aan organisaties in de stad.

Jaar

2021

In samenwerking met:

ontwerperscollectief
Kade Clubhuis

Onderdeel van:

What if Lab - Stadsgesprekken

Opdrachtgevers:

- Gemeente Eindhoven
- Dutch Design Foundation (What if Lab)
- Adviesbureau E:M+MA

Vormgeving expositie DDW:

fffuction.

Kopje koffie?

Mijn studio vind je bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerper op Strijp-S in Eindhoven.

Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com

© Marleen van Bergeijk 2023