Zagreb Design Week

Bounce Back!

a Dutch approach to societal challenges

_DSC5090

Jaar

2021

Opdrachtgever:

Zagreb Design Week

Samenwerking:

Marleen van Bergeijk & Lisa Hardon - curatie

Mogelijk gemaakt door:

- Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
- De Nederlandse Ambassade van Kroatië

 

Design als kracht

Kan design de wereld redden? Deze vraag lijkt nu relevanter dan ooit. De wereld staat voor mondiaal complexe uitdagingen die te maken hebben met onze gezondheid en vrijheid, klimaatverandering, duurzaamheid, ongelijkheid en sociale spanningen. De pandemie heeft ons de grenzen aan de groei en de gevolgen daarvan aan den lijve laten ondervinden. Het Nederlandse design weerspiegelt tegenwoordig deze ideeën van sociale en ecologische verantwoordelijkheid. Steeds vaker zetten zij hun creatieve kracht in om grotere vraagstukken aan te pakken en mogelijke oplossingen te bieden. Nu overheden en bedrijven vaak niet de flexibiliteit hebben om snel te veranderen, is het tijd om naar ontwerpers te kijken voor inspirerende scenario's voor een toekomstige wereld.

_DSC5047
_DSC5287
DSC00266
DSC00106
DSC00241
DSC00252
DSC00250
DSC00121
DSC00113
DSC00230

foto's: Zagreb Design Week

Bouncing back

Als partnerland voor Zagreb Design Week 2021, wordt in deze tentoonstelling de Nederlandse ontwerpbenadering van maatschappelijke uitdagingen gepresenteerd. Het Nederlandse woord voor 'Resilience, het overkoepelde thema van ZDW21, is 'veerkracht'. Dit betekent letterlijk 'de kracht van een veer' en verwijst naar een spiraalvorm. Wanneer deze wordt ingedrukt ontstaat er een verhoogde spanning. Bij het loslaten veert het weer omhoog met een krachtige lichtheid en flexibiliteit. Een mooie metafoor voor moeilijke tijden: de kracht naar beneden wakkert onze drang en creativiteit aan om terug te veren.

Maar terugveren betekent niet noodzakelijk 'terug naar normaal'. Want wat is normaal als alles veranderd is? Om onze weg uit deze crisis te vinden, moeten we de gelegenheid nemen om na te denken en te beslissen hoe we verder willen. Met respect voor de pijn van wat en wie verloren is gegaan, moeten we stilstaan bij de uitdagingen en de kansen die voor ons liggen. Door het goede van wat ooit was te combineren met de nieuwsgierigheid naar wat in de toekomst kan worden gedaan, kunnen we de kracht van veerkracht gebruiken om weer beter te bouwen.

Dus: in welke richting 'stuiteren' we terug nu we te maken hebben met uitdagende tijden? Wat als we het fundament van onze samenleving opnieuw zouden kunnen definiëren, welke keuzes zouden we dan maken? In deze tentoonstelling nemen Dutch design curatoren Marleen van Bergeijk en Lisa Hardon je mee op een reis naar veerkracht, en laten ze zien hoe Nederlandse ontwerpers alternatieve routes vormgeven in de maatschappelijke uitdagingen van vandaag.

_DSC5056

foto: Zagreb Design Week

Deelnemende ontwerpers

In de expositie 'Bounce Back!' zijn de werken van negen Nederlandse (of Nederlands geschoolde) ontwerpers opgenomen: Bram de Vos, Shaakira Jassat (Studio Sway), Atelier Boelhouwer, Studio Samira Boon, Govert Flint (Enrichers), Social Label, Thom Schreuder, Irakli Sabekia en Studio Nienke Hoogvliet.
 

Kopje koffie?

Mijn studio vind je bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerper op Strijp-S in Eindhoven.

Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com

© Marleen van Bergeijk 2023