Wilhelmina Kinderziekenhuis

DOK Tool

Hoe worden kinderen een gelijkwaardige
gesprekspartner over hun eigen gezondheid?

doktool1-marleenvanbergeijk-16×9

In medische gesprekken worden kinderen vaak onbedoeld over het hoofd gezien. Dit terwijl het over hun eigen gezondheid gaat. DOK Tool zet het kind in z’n kracht en brengt symmetrie in het gesprek. De gespreksmunten helpen het kind zich uit te drukken en de digitale laag creëert automatisch, zonder extra administratiedruk, verslaglegging op kindniveau.

Design scope

Vanuit mijn eigen patient ervaring als kind wist ik nog goed hoe ik altijd na een gesprek met mijn arts mijn moeder vroeg: “Mam, kun je het nog even in mijn taal uitleggen?”. Met die ervaring als uitgangspunt startte ik mijn afstudeerproject aan de master Industrial Design (TU/e) met de titel: ‘Design for Child Patient Empowerment’.

Dit was het begin van een verkenning en mooie samenwerking binnen het WKZ - Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht).

In een jaar lang deed ik onderzoek, verkende en testte ik verschillende iteraties in de praktijk. Alle stappen nam ik samen met dokters, ouders en kinderen binnen gesprekken op de poli afdeling Cardiologie, wat uiteindelijk leidde tot DOK.

dok-doctor-parent-child

Concept

DOK Tool ondersteunt het kind op 3 momenten. Voor het gesprek geven de gespreksmunten steun bij het kiezen en onthouden waar je het over wilt hebben. Tijdens het gesprek bouwen de 3 deelnemers van het gesprek samen de agenda. Zo is het voor iedereen duidelijk wie wat belangrijk vind. Het gesprek start en om de beurt legt iedere zijn input in het midden van de slimme bureaumat.

De bijbehorende software houdt alles netjes bij en genereert aan het eind van het gesprek automatisch een visuele samenvatting. Deze krijgt het kind als print mee naar huis, zodat hij ook achteraf grip heeft op zijn eigen zorgproces.

Jaar

2015-2017

Master afstudeerproject te:

Eindhoven University of Technology faculteit Industrial Design - juni 2016

Accelerator traject:

Smart Design to Market (Design Forum)

Awards:

ASML Smart Makers Award - 2017

In samenwerking met:

Wilhelmina Kinderziekenhuis
(UMC Utrecht)

Special thanks to:

- Selma Otto
- Bart Hengeveld
- Vention Technologies

Kopje koffie?

Mijn studio vind je bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerper op Strijp-S in Eindhoven.

Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com

© Marleen van Bergeijk 2023