World Design Embassies
Jaar
2022
Opdrachtgever:
Dutch Design Foundation, World Design Embassies
Samenwerking:
- expositie -
Marleen van Bergeijk - curator
Maarten Kolk - art direction
Paulien Melis - projectleider
Jeroen Hol (Forxdesign)- productie & realisatie
Sanne Vos - grafisch ontwerp
.
- partners EoH -
Máxima MC
Philips
DesignLab Twente
ReumaNederland
AMS-IX
Health Hub Utrecht
Provincie Noord-Brabant
De Embassy of Health (EoH) is een programma van World Design Embassies (Dutch Design Foundation) waar jaarrond partners en ontwerpers de maatschappelijke uitdaging gezondheid verkennen.
De EoH verkent, verhaalt en verbeeld hoe ontwerpkracht bijdraagt een een chronisch gezonde samenleving. Ieder jaar presenteert de EoH resultaten van het doorlopen jaar tijdens de Dutch Design Week. In 2022 ben ik gevraagd als curator van de Embassy of Health waar ik mijn passie voor in ontwerp voor gezondheid en expertise in programma maken mocht samenbrengen.
Lees hier meer in het curator artikel van WDE.
Hoe veranderen we onze houding ten opzichte van gezondheid? Om de samenleving gezond(er) te maken en te voorkomen dat de zorg onbetaalbaar en onuitvoerbaar wordt, is het hoog tijd voor andere routes en perspectieven. We weten wat er op ons af komt, we voelen de druk toenemen op de arbeidsmarkt, op de wachtlijsten en in onze portemonnee. Toch blijkt de praktijk lastig te veranderen. Het vraagt om aanpassingen in onze manier van denken, doen en samenwerken.
In de expositie lichtte we uit hoe en vooral wélke mindset bijdraagt aan het bewegen richting een chronisch gezonde samenleving.
ontwerp: m/otherhood Lisa Mandemaker x DesignLab | foto: Cleo Goossens
Hoe zorgen we ervoor dat we in beweging komen en blijven? Een ontwerpende houding leert ons niet te zoeken naar één of dé oplossing, maar om vooral veel verschillende mogelijkheden uit te proberen. We maken ruimte en tijd voor verandering. In die ruimte is er plek om fouten te maken, daarvan te leren en opnieuw te proberen. Experimenteren maakt ons wendbaar. Het helpt ons aanpassen, het oude en vertrouwde los te laten en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Zo kunnen een ziekenhuis en een woningcorporatie verkennend de wijk ingaan om te groeien in een nieuwe, gedeelde rol ter ondersteuning van de vitaliteit en gezondheid van wijkbewoners.
Hoe maken we verantwoordelijke keuzes voor de langere termijn? Kunnen we het kortetermijndenken afleren? Op maatschappelijk niveau hebben we weinig aan een gezond lichaam wanneer het zich voortbeweegt op een vervuilde, onleefbare planeet. Op het niveau van het individu is het de uitdaging om vandaag de dag gezonde keuzes te maken met een uitgesteld, positief effect op onze oude dag. Ontwerp helpt ons uit het hier en nu te stappen en dingen in het vergezicht van de nog in te kleuren toekomst te bekijken.
Hoe nemen we een open en nieuwsgierige houding aan? Hoe leren we van elkaar, voorbij ons eigen kader? We halen lessen uit de natuur en van het palet aan mensen in de samenleving. Gezondheid brengt voor iedereen andere uitdagingen en niet iedereen heeft dezelfde kansen. Het volledig omarmen van diversiteit vereist dat we wegblijven van één route om gezondheid te bereiken. Zo leven we ons in hoe het is om te leven met een chronische ziekte of hoe toegang tot zorg eruit ziet als je financiële stress ervaart. We vormen een lerende context waarin we meerstemmigheid omarmen en op elkaar voortbouwen.
De Embassy of Health expositie 2022 toonde werken van de volgende ontwerpers: Stichting Encounter (Joost van Wijmen), Verveeld & Verward, Sjaak Langeberg & Rosé de Beer, Greenberry, Garage2020, De Reuringdienst, Lisa Mandemaker, Muzus, Studio Marleen van Bergeijk, Studio Sociaal Centraal en Philips Experience Design team.
Kopje koffie?
Mijn studio vind je in The Village bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerper op Strijp-S in Eindhoven.
© Marleen van Bergeijk 2024