GGD Brabant-Zuidoost

Gezonde gesprekken op scholen

Ontwerpend onderzoek naar vragenlijsten over gezondheid bij jongeren. 

Rhytovius

Hoe pas je als organisatie ontwerpend denken toe met als doel je diensten beter aan te laten sluiten bij de belevingswereld van je doelgroep? Bij GGD Brabant Zuidoost ondersteunde ik twee teams om gezamenlijk aan de slag te gaan met social design methodes én de processen rondom vragenlijsten bij jongeren te verbeteren.

Gezondheid van jongeren

De GGD is verantwoordelijk voor het monitoren van de gezondheid van jongeren. Dit gebeurt op landelijk en op regionaal niveau via vragenlijsten die sinds een aantal jaar niet meer thuis maar op middelbare scholen worden afgenomen.

GGD Brabant Zuidoost worstelde met de overlap in processen, het gevoel de scholen en jongeren dubbel te belasten en het idee dat de vragenlijsten nog beter konden aansluiten bij de jongeren en de scholen. 

Met een team met medewerkers van afdelingen Onderzoek en Jeugdgezondheidszorg startte we een ontwerpend onderzoek om de aannames over deze processen te verkennen en in kaart te brengen. Middels ontwerp methodes kwamen we in contact met scholen, jongeren en betrokken GGD teams en brachten we in kaart waar de ruimte ligt voor verbetering. 

IMG20230323102543
20230327_123603

Een gesprek dat blijft plakken

Als je wilt begrijpen hoe jongeren tegen vragenlijsten over gezondheid kijken, kun je natuurlijk niet aankomen met 'een-vragenlijst-over-vragenlijsten-over-gezondheid'. We ontwikkelde een gesprekstool op maat, een groot bord met allerlei gezondheidsgerelateerde onderwerpen die in de vragenlijsten terugkomen, uitgedrukt in een voor jongeren bekende taal: emoji.

Per school gingen we als ontwerpende onderzoekers én GGD verpleegkundige het gesprek aan met jongeren. We opende met het plakken van stickers over wat voor hun nou echt belangrijke onderwerpen zijn, hierna konden we de verdieping in over de vragenlijsten en hoe zij graag benadert zouden worden. 

IMG20230327114419

Methode blijkt de oplossing

Wat bleek? Onze gekozen methode om onderzoek te doen leverde veel meer inzichten op over wat er speelt per school of klas. De methode is, naast een bron voor het onderzoek, ook één van de ontwerpaanbevelingen voor de oplossingen geworden. 

Door als GGD fysiek aanwezig te zijn op scholen, midden in de belevingswereld van jongeren, kan het onderbuikgevoel over gezondheidsthema's die leven worden gevoed én helpt het jongeren om naar de GGD toe te stappen wanneer dit voor hen nodig is. 

Naast deze inzichten uit de schoolcontext was het eindresultaat van dit onderzoek een verslag met concrete ontwerpaanbevelingen om op de korte én lange termijn de processen stap voor stap te verbeteren vanuit de wensen van de doelgroepen. De betrokken medewerkers zijn met nieuwe methodes verreikt om via social design methodes op iteratieve wijze de doelgroep te betrekken en nieuwe dingen uit te proberen.

Jaar

2022-2023

In samenwerking met:

Bjorn van Nieuwenhoff

Opdrachtgever:

GGD Brabant Zuidoost

Kopje koffie?

Mijn studio vind je bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerper op Strijp-S in Eindhoven.

Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com

© Marleen van Bergeijk 2023