Máxima MC & Trudo

Health Overshoot Day

Wie is er verantwoordelijk voor onze preventieve gezondheid?

SN22_EoH_DDW22_0487_web

foto: Remco Nagtzaam

Wie is er verantwoordelijk voor de gezondheid van mensen? En hoe organiseren we dat, nu de vraag naar zorg steeds groter wordt en het systeem begint vast te lopen? In een prikkelende installatie maakte Studio Marleen van Bergeijk en Studio Sociaal Centraal dit maatschappelijke dilemma invoelbaar voor Máxima MC en woningcorporatie Trudo. Samen verkennen zij onder de noemer Expeditie VitaalGezond hun veranderende rol binnen preventieve gezondheid.

Schaarse zorg verdelen

De Health Overshoot Day (HOD) is de fictieve datum waarop de vraag naar hulp en ondersteuning in gezondheid groter wordt dan de samenleving en het zorgstelsel aankunnen. Hoe ziet een eerlijke verdeling van beperkt beschikbare zorg eruit in het Nederland van 2040?

Stel je voor: in 2040 worden alle Nederlanders op hun vijftigste verjaardag uitgenodigd hun eigen HOD te berekenen. Aan de hand van persoonlijke gezondheidsgegevens, levensstijl en algemene vooruitzichten op basis van DNA en geslacht, wordt berekend vanaf welk moment de staat niet meer in hun zorg kan voorzien. De gevolgen worden inzichtelijk gemaakt en mensen krijgen hulpmiddelen die laten zien hoe ze hun Health Overshoot Day positief kunnen beïnvloeden.

HOD-overzicht1
SN22_EoH_DDW22_0037_web
SN22_EoH_DDW22_0176_web
embassy of health 04
SN22_EoH_DDW22_0264_web
HOD-detail1

foto's: Remco Nagtzaam & Maarten Kolk

Handelingsperspectief

Mensen keken een steeds oudere wordende versie van zichzelf aan in de spiegel, met daarbij de vraag 'Ga jij voor je oudere zelf zorgen?'. Enigzins confronterend wakkerde de installatie de discussie aan, wat kun je zelf doen voor je gezondheid - en wat heb je nodig van je omgeving? 

Het is bekend dat er gezondheidsverschillen zijn tussen mensen met een lager inkomen en een hoger inkomen, de laatste groep leeft soms wel 7 jaar langer (in goede gezondheid) ten opzichte van de eerste groep. De woonomgeving en portemonnee zijn van grote invloed op de bereikbaarheid van gezondheid.

Juist daarom verkennen Máxima MC en Trudo hoe zij met medische en sociale kennis bewoners preventief kunnen ondersteunen in de woonomgeving. 

HealthOvershootDay-Campagne

De fictieve campagneposter voor de Health Overshoot Day (foto: Boudewijn Bollmann)

Stap de toekomst in

In dit ontwerptraject hebben we voor speculatieve ontwerp als methode gekozen. Doormiddel van een beleefbare installatie hebben we een mogelijke toekomst invoelbaar gemaakt. Zo konden mensen meegenomen worden in het verhaal over de krapte in de zorg, het belang van preventieve gezondheid, de gezondheidsverschillen en kansen in de woonomgeving.

Ouder worden en zorgbehoevend raken is iets wat ons uiteindelijk allemaal raakt en voor iedereen brengt het bereiken van gezondheid weer eigen uitdagingen mee. Zo kon iedere bezoeker vanuit eigen perspectief reageren en meedenken over wat preventieve gezondheid voor hen betekent.

VPRO - 'De Wereld van Dutch Design'

Samen met Jet Bussemaker, voorzitter Raad van Volksgezondheid en Samenleving, schoof ik aan als tafelgast in deze speciale DDW aflevering die in het teken stond van design. 

We spreken over de rol van gezondheid in de woonomgeving met de 'Health Overshoot Day' als prikkelend voorbeeld, social design en het RVS advies 'Ruimte maken voor Ontmoeting'.

>> item begint op 00:36:06
Aftermovie DDW22

Jaar

2022

In samenwerking met:

Studio Sociaal Centraal

Onderdeel van:

Embassy of Health - World Design Embassies (DDF), Dutch Design Week 2022

Opdrachtgevers:

- Máxima MC
- woningcoorperatie Trudo
- Expeditie VitaalGezond

Kopje koffie?

Mijn studio vind je bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerper op Strijp-S in Eindhoven.

Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com

© Marleen van Bergeijk 2023