Dutch Design Week

It's in our Nature

Reflecties op de relatie tussen mens en natuur.

ItsinourNature_7

Jaar

2021

Opdrachtgever:

Dutch Design Foundation

Samenwerking:

- expositie -
Marleen van Bergeijk - curatie
Raul Corrêa-Smith
- art direction
Jeroen Hol (Forxdesign)- productie & realisatie
HouseTMM - grafisch ontwerp
Soontiëns - tuin & beplanting
Jelle Smidt - standmeubels


 

.

- video - 
Silvan Hettich - videografie
SchutzDrone - drone operatie
Mathieu Wijdeven & Tessa Friedrich - acteurs
Jorn Konijn - script 

 

DDW21

Dutch Design Week 2021, het jaar dat er gelukkig weer een fysiek design festival kon plaatsvinden in Eindhoven. Het overkoepelde thema van deze editie was The Greater Number, de zoektocht naar het juiste aantal. Met dit thema roept DDW aan de ene kant op tot minder. Minder consumptie, minder producten en dus minder afval. Maar voor sommige maatschappelijke uitdagingen is minder niet mogelijk, denk aan de woningcrisis of de stijgende vergrijzing. Als er dan toch meer nodig is, kan het dan ook beter? Duurzamer, socialer, inclusiever?

Het thema werd aan de hand van vier subthema's uitgelicht, om het thema vanuit verschillende perspectieven te belichten. Ik cureerde het subthema It's in our Nature, reflecties op de relatie tussen mens en natuur.

ItsinourNature
ItsinourNature_5
ItsinourNature_3
ItsinourNature_2

Boven de natuur

Al sinds de prehistorie werkt de mensheid in alles samen met de natuur. We groeien onze gewassen, bouwen huizen en winnen materialen voor onze producten en energie. Over de eeuwen heen zijn wij mensen de natuur steeds meer gaan beheersen en domineren. We behandelen haar als fabriek die kan worden gemanaged, aangepast en ingesteld naar behoefte. 

En gezien onze behoeftes enorm zijn gegroeid, - meer spullen, meer winst - is de natuurlijke balans flink ontregeld. Met schrikbarende cijfers en voorspellingen die het nieuws domineren, is het lastig om optimistisch te blijven. Maar wat bovenal in onze natuur zit als mens, is om problemen op te lossen en nieuwe dingen te maken. En veel ontwerpers doen dit hand in hand met de natuur.  

51628145008_73f95a0c0f_o

foto: Cleo Goossens

Ontwerpen voor én met de natuur

Ontwerpers werken op microscopische schaal en zoeken expertise van de wetenschap en industrie. Zo komen ze tot vernieuwende biomaterialen, vernuftig hergebruik van afvalstromen en textielverf van organisch materiaal of zelfs levende organisme. Maar welke ethiek hoort er bij de samenwerking met levende niet-menselijke organisme? 

In de expositie nemen we een stap terug om te kijken naar het grotere geheel. ‘De aard van het beestje’, de natuur van ons als mens. Uiteindelijk zijn het onze systemen die onze relatie met de natuur bepalen. Welke invloed hebben menselijke concepten als religie, omgevingsbeheer en verdienmodellen op onze houding ten opzichte van natuur? En welke rol speelt technologie, nu het ons in staat stelt om nieuwe levensvormen te ontwerpen? It’s in our Nature gaat over het terugvinden van hoe we één zijn met de natuur.

Deelnemende ontwerpers

It's in our Nature reflecteert op deze vraag middels de werken van: Kuang-Yi Ku, Yu-Chun Lo and Zong-Yuan Tien, Emma van der Leest, Studio Nienke Hoogvliet, Zeefier, Krzysztof Wronski, Katie Pelikan Baselj, Lux Nautilus, Mies Loogman x Rathenau Institute, Baltan Laboratories x Mediamatic, Mark Wang, Daniëlle Ooms, Loes Voermans, Fillip Studios x OMLAB, Studio Ilfa Siebenhaar, PUMA x Living Colour, Teresa van Dongen
 
 

Kopje koffie?

Mijn studio vind je bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerper op Strijp-S in Eindhoven.

Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com

© Marleen van Bergeijk 2023