What if Lab - The Sustainable Society
UNMASKED
Skyline Jakarta, Indonesië - januari 2019
Samen met Vivian Maretina, ontwerper gespecialiseerd in sustainability ging ik aan de slag met het thema luchtvervuiling. Een groot probleem in metropolen wereldwijd, maar Jakarta in het bijzonder. En nee, dit los je niet in een paar maanden op.
Als bewoner van Jakarta viel het Vivian op hoe ontzettend slecht de luchtkwaliteit was toen zij terugkeerde van een project op (relatief schoner) Bali. We brachten de grote uitdaging 'luchtvervuiling verminderen' terug naar mensen bewust maken van de risico's die zij dagelijks lopen, en hier hun gedrag op aanpassen. Voor het verminderen van uitstoot is eerst deze urgentie nodig, en die leek totaal te ontbreken.
Een van de leukste dingen aan het ontwerpproces, is dat je met simpele middelen al antwoorden kan krijgen. Met een simpel bord met een visuele schaalverdeling, haalden we veel inzichten op in de straten van Jakarta.
Vooral het hardop redeneren van mensen hielp begrijpen hoe zij de luchtvervuiling nu bepalen, en wanneer en waarom zij wel of geen masker dragen.
In ons onderzoek viel het ons op hoe slecht mensen geïnformeerd zijn over de ernst, de risico's en over hoe zij zichzelf kunnen beschermen. De maskertjes die overal verkrijgbaar zijn en die veelal gedragen worden zijn medische masker en bevatten geen filter voor fijnstoffen.
We kozen er voor om ons te richten op betere informatievoorziening rondom de informatie over luchtkwaliteit. We gingen op zoek naar manieren om de data over luchtkwaliteit simpeler en meer tastbaar te maken.
Het onderzoek resulteerde in app UNMASKED. Een app die met behulp van Artificial Reality, een laag over de werkelijkheid legt: op basis van de luchtkwaliteit index ontstond er een visualisatie van deeltjes in de lucht.
Bij veel en schadelijke luchtvervuiling bewegen de deeltjes zich heel verontrustend en aggressief, bij weinig luchtvervuiling zie minder deeltjes die rustig door de lucht om je heen zweven. De selfie-stand van de camera projecteert een masker over het gezicht, als de luchtvervuilingswaarde zo hoog zijn dat deze nodig is.
Naast informatie op je app, dachten we na hoe de informatie in de publieke ruimte zichtbaar kan worden, op het moment dat je het meeste risico loopt: als je onderweg bent. De artistieke informatiezuil heeft net als de app het metafoor van zwevende deeltjes in de lucht.
We presenteerde de werkende prototypes van de app en de publieke installatie in het Erasmushuis, een cultuurcentrum binnen de Nederlandse Ambassade in Jakarta.
Jaar
2019
Mogelijk gemaakt door:
- What if Lab - Dutch Design Foundation
- Nederlandse Ambassade in Indonesië
- BEKRAF
- Dutch Culture
In samenwerking met:
Vivian Maretina
Special thanks to:
- Kopernik
- Coaction
- WALHI
Kopje koffie?
Mijn studio vind je in The Village bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerpers op Strijp-S in Eindhoven.
© Marleen van Bergeijk 2024