What if Lab - The Sustainable Society

UNMASKED

Wat als je data over luchtvervuiling
overal om je heen kon zien?

22-jakarta-8

Skyline Jakarta, Indonesië - januari 2019

In januari 2019 vertrokken vijf Nederlandse ontwerp studio's naar Jakarta Indonesië waar we in duo's met Indonesische ontwerpers aan complexe uitdagingen rondom duurzaamheid werkte. Deze internationale samenwerking was onderdeel van het What if Lab - The Sustainable Society, georganiseerd door Dutch Design Foundation, de Nederlandse Ambassade in Indonesië, BEKRAF en Dutch Culture.

Design scope

Samen met Vivian Maretina, ontwerper gespecialiseerd in sustainability ging ik aan de slag met het thema luchtvervuiling. Een groot probleem in metropolen wereldwijd, maar Jakarta in het bijzonder. En nee, dit los je niet in een paar maanden op.

Als bewoner van Jakarta viel het Vivian op hoe ontzettend slecht de luchtkwaliteit was toen zij terugkeerde van een project op (relatief schoner) Bali. We brachten de grote uitdaging 'luchtvervuiling verminderen' terug naar mensen bewust maken van de risico's die zij dagelijks lopen, en hier hun gedrag op aanpassen. Voor het verminderen van uitstoot is eerst deze urgentie nodig, en die leek totaal te ontbreken.

dsc00137-1

De straat op

Een van de leukste dingen aan het ontwerpproces, is dat je met simpele middelen al antwoorden kan krijgen. We gebruikten een kartonnen bord met een schaalverdeling van gezonde tot gevaarlijke lucht (groen tot donkerrood) en vroegen mensen op straat deze te positioneren: waar op deze schaal heb je een masker nodig? Daarna vroegen we hen, wat is de luchtkwaliteit in de stad op dit moment?

Vooral het hardop redeneren van mensen of het doorvragen naar de waarom achter een antwoord gaf een beeld van hoe mensen met het onderwerp (on)bekend zijn.

Veel mensen dachten dat op dat moment de luchtkwaliteit zo slecht was, dat ze een masker nodig hadden, maar droegen deze niet. En hoe ze wisten wat de luchtkwaliteit was? “Ik zie geen zon, dus het is een vieze dag vandaag.” of juist “Ik zie de zon, vandaag is gezond!”. Ook hoorde we: “Er staat in deze straat een boom, ik ben veilig”.

"I see a tree, this means
I am safe from air pollution."

23-wednesday-18
20190119_161509
23-wednesday-15
23-wednesday-7
img_20190120_073811507
20190119_141220
22-jakarta
23-wednesday-12

Analyse

In ons onderzoek viel het ons op hoe slecht mensen geïnformeerd zijn over de ernst, de risico's en over hoe zij zichzelf kunnen beschermen. De maskertjes die overal verkrijgbaar zijn en die veelal gedragen worden zijn medische masker en bevatten geen filter voor fijnstoffen. Daarnaast zijn er vanuit de overheid maatregelen zoals de Car Free Sunday, een schijnveiligheid waar duizenden mensen de straat op trekken voor eindelijk wat 'frisse' lucht. Omdat de auto's op dat moment niet rijden, betekent niet dat de lucht echt schoon is.

We kozen er voor om ons te richten op betere informatievoorziening rondom de informatie over luchtkwaliteit. We gingen op zoek naar manieren om de data over luchtkwaliteit simpeler en meer tastbaar te maken.

Jaar

2019

Mogelijk gemaakt door:

- What if Lab - Dutch Design Foundation
- Nederlandse Ambassade in Indonesië
- BEKRAF
- Dutch Culture

In samenwerking met:

Vivian Maretina

Special thanks to:

- Kopernik
- Coaction
- WALHI

Meer projecten:

Challenge AcceptedDesign Research

DOK ToolDesign Research

Kopje koffie?

Je vindt me in het Kade Clubhuis in Eindhoven. Een te gekke werkplaats met een collectief van (social) designers. 

Kanaaldijk-Noord 57c
5642 JA Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com
LinkedIn: in/marleenvanbergeijk/

© Marleen van Bergeijk 2020