What if Lab - The Sustainable Society

UNMASKED

Wat als je data over luchtvervuiling
overal om je heen kon zien?

22-jakarta-8

Skyline Jakarta, Indonesië - januari 2019

In januari 2019 vertrokken vijf Nederlandse ontwerp studio's naar Jakarta Indonesië waar we in duo's met Indonesische ontwerpers aan complexe uitdagingen rondom duurzaamheid werkte. Deze internationale samenwerking was onderdeel van het What if Lab - The Sustainable Society, georganiseerd door Dutch Design Foundation, de Nederlandse Ambassade in Indonesië, BEKRAF en Dutch Culture.

Design scope

Samen met Vivian Maretina, ontwerper gespecialiseerd in sustainability ging ik aan de slag met het thema luchtvervuiling. Een groot probleem in metropolen wereldwijd, maar Jakarta in het bijzonder. En nee, dit los je niet in een paar maanden op.

Als bewoner van Jakarta viel het Vivian op hoe ontzettend slecht de luchtkwaliteit was toen zij terugkeerde van een project op (relatief schoner) Bali. We brachten de grote uitdaging 'luchtvervuiling verminderen' terug naar mensen bewust maken van de risico's die zij dagelijks lopen, en hier hun gedrag op aanpassen. Voor het verminderen van uitstoot is eerst deze urgentie nodig, en die leek totaal te ontbreken.

dsc00137-1

De straat op

Een van de leukste dingen aan het ontwerpproces, is dat je met simpele middelen al antwoorden kan krijgen. Met een simpel bord met een visuele schaalverdeling, haalden we veel inzichten op in de straten van Jakarta.

Vooral het hardop redeneren van mensen hielp begrijpen hoe zij de luchtvervuiling nu bepalen, en wanneer en waarom zij wel of geen masker dragen.

"Ik zie daar een boom, dus ik
ben veilig van luchtvervuiling."

23-wednesday-18
20190119_161509
23-wednesday-15
23-wednesday-7
img_20190120_073811507
20190119_141220
22-jakarta
23-wednesday-12

Analyse

In ons onderzoek viel het ons op hoe slecht mensen geïnformeerd zijn over de ernst, de risico's en over hoe zij zichzelf kunnen beschermen. De maskertjes die overal verkrijgbaar zijn en die veelal gedragen worden zijn medische masker en bevatten geen filter voor fijnstoffen. 

We kozen er voor om ons te richten op betere informatievoorziening rondom de informatie over luchtkwaliteit. We gingen op zoek naar manieren om de data over luchtkwaliteit simpeler en meer tastbaar te maken.

unmasked-conceptimpression

Concept

Het onderzoek resulteerde in app UNMASKED. Een app die met behulp van Artificial Reality, een laag over de werkelijkheid legt: op basis van de luchtkwaliteit index ontstond er een visualisatie van deeltjes in de lucht. 

Bij veel en schadelijke luchtvervuiling bewegen de deeltjes zich heel verontrustend en aggressief, bij weinig luchtvervuiling zie minder deeltjes die rustig door de lucht om je heen zweven. De selfie-stand van de camera projecteert een masker over het gezicht, als de luchtvervuilingswaarde zo hoog zijn dat deze nodig is.

publicinstallationjakarta2

Naast informatie op je app, dachten we na hoe de informatie in de publieke ruimte zichtbaar kan worden, op het moment dat je het meeste risico loopt: als je onderweg bent. De artistieke informatiezuil heeft net als de app het metafoor van zwevende deeltjes in de lucht.

exhibitionerasmushuis

We presenteerde de werkende prototypes van de app en de publieke installatie in het Erasmushuis, een cultuurcentrum binnen de Nederlandse Ambassade in Jakarta. 

Jaar

2019

Mogelijk gemaakt door:

- What if Lab - Dutch Design Foundation
- Nederlandse Ambassade in Indonesië
- BEKRAF
- Dutch Culture

In samenwerking met:

Vivian Maretina

Special thanks to:

- Kopernik
- Coaction
- WALHI

Kopje koffie?

Mijn studio vind je bij We Are een collaboratieve makerspace voor maatschappelijke ontwerper op Strijp-S in Eindhoven.

Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven, the Netherlands

Phone: +31(0)6 265 494 27
Email: mail [@] marleenvanbergeijk.com

© Marleen van Bergeijk 2023